Recept på smarriga hålkakor
2012-04-13, 14:59:05 / Kategori: Recept
Till 4 kakor:
50 g jäst för söta degar
50 g smör
5 dl lättmjölk
½ dl brödsirap
2 tsk salt
ca 13 dl rågsikt (ca 780g)
Tillvägagångssätt:
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader (fingervarmt). Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 4 delar och rulla delarna till bullar. Kavla eller platta ut bullarna till rundlar. Ta ut ett hål i mitten. Nagga kakorna ända ner till plåten på flera ställen med en brödnagg eller gaffel. Jäs dem ca 30 minuter under duk.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler under duk.
50 g jäst för söta degar
50 g smör
5 dl lättmjölk
½ dl brödsirap
2 tsk salt
ca 13 dl rågsikt (ca 780g)
Tillvägagångssätt:
Finfördela jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen bli 37 grader (fingervarmt). Häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 4 delar och rulla delarna till bullar. Kavla eller platta ut bullarna till rundlar. Ta ut ett hål i mitten. Nagga kakorna ända ner till plåten på flera ställen med en brödnagg eller gaffel. Jäs dem ca 30 minuter under duk.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler under duk.